Een dag in Florence: een wandelroute langs (in ieder geval de meeste) bezienswaardigheden in de stad

Venetië, Milaan, Rome… Deze Italiaanse steden zijn internationaal goed bekend. Van Florence (in het Italiaans ‘Firenze’) lijk je daarentegen wat minder te horen. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die deze stad wél kennen, maar zeg nou eerlijk: denk jij bij een stedentrip direct aan Florence? Ik niet. Althans, eerst niet (inmiddels dus wel!).

Op aanraden van iemand op onze camping in Peschiera del Garda, trokken we afgelopen zomer een dag uit om Florence te bezichtigen. Op slag was ik verliefd! Ik vertel je waarom…

Florence

Voor wie van kunst houdt is Florence van onschatbare waarde. Deze stad is de bakermat van de renaissance. Maar omdat ik niet zo’n kunstfanaat ben is dit (nog) niet DE reden, waardoor ik zo van Florence ben gaan houden. Wat mij overtuigde van de charme van deze stad, waren eigenlijk twee dingen: de sfeer van de stad (1) én de Bardini & Boboli tuinen (2) achter het Palazzo Pitti. De Bardini & Boboli tuinen zijn één van de mooiste tuinen ter wereld en vormen een groene oase in het hart van Florence, met als bonus een fenomenaal uitzicht over de stad.

Een dag in Florence…

Een dag in Florence is heerlijk, maar geeft je bij lange na niet genoeg tijd om de vele bezienswaardigheden te zien. Simpelweg omdat het er zó ont-zet-tend veel zijn. In bijna elke straat vind je wel een bijzonder bouwwerk of ander memorabel iets, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele winkels en terrasjes.

Omdat wij er maar één dag waren, deel ik daarom onze wandelroute met jullie. Wij kwamen uiteindelijk moe & voldaan terug op onze camping bij het Gardameer. Natuurlijk kun je van onze route afwijken, maar achteraf was onze route er één waarmee we de meeste highlights van de stad mee hebben kunnen pakken.

1. Parkeren bij Garage La Stazione

Na het binnenrijden van de stad hebben we de auto geparkeerd bij een parkeergarage naast het centraal station: Garage La Stazione. We hebben de sleutels afgegeven, alle waardevolle spullen uit de auto gehaald en de medewerker van de parkeergarage parkeerde de auto voor ons. Vanaf het centraal station zijn we richting een kerk naast het toeristisch informatiepunt aan het Piazza della Stazione gelopen. Daar gingen we uiteindelijk de hoek om.

2. Santa Maria Novella

Eenmaal de hoek om liepen we richting een plein waar de Santa Maria Novella aan te zien was: een basiliek met twee gezichten. Aan de stationszijde lijkt het een ‘gewone’ kerk, terwijl aan de pleinzijde een prachtig gedecoreerde basiliek te zien is.

2. Een wandeling over de Arno rivier

Vanaf de Santa Maria Novella zijn we doorgelopen richting de Ponte Alla Carraia: één van de vele bruggen over de Arno rivier, de langste rivier in Toscane. De weg ernaartoe leidt ons door smalle straatjes met bijzondere straathoeken. Uit het niets komen we ineens een fonteintje tegen. Eenmaal bij de brug worden we getrakteerd op een uitzicht over de rivier én kijken we op de San Frediano in Cestello, ten zuiden van de rivier. De San Frediano is een kerk in een wijk, waar maar weinig toeristen komen. Helaas komen wij er die dag ook niet, want we lopen door richting de Bardini & Boboli tuinen.

Onderweg komen we dit prachtjuweeltje tegen…

3. Giardino Bardini e Boboli

Na een flinke wandeling hadden we het dan eindelijk gevonden: de Bardini & Boboli tuinen! Ietwat verbaasd stond ik om me heen te kijken. Ik wist dat we aan het juiste adres waren, maar alles wat ik zag was een lange straat met een hoop statige huizen die mijn verdere zicht versperden. Na een deur te hebben gevonden met een poster van de tuinen, stonden we voor een kleine balie. We kochten een ticket en werden doorverwezen naar boven. Eenmaal boven begonnen we aan een stevige wandeling die het driedubbel waard was! Ps. Als je in Florence bent, sla deze tuinen dan niet over. Het adres staat hieronder.

Adres:
Costa S. Giorgio 2
50125 Firenze
FI, Italië

4. Palazzo Pitti

Wie de wandeling door de tuinen heeft afgelegd, komt onderaan de Boboli tuinen vanzelf uit bij het Palazzo Pitti. Dit paleis doet zowel dienst als kunstgalerij, evenals museum én als podium voor toneel & muziekshows. Het gebouw zelf is een belangrijke bezienswaardigheid in Florence.

5. Ponte Vecchio

Één van de meest toeristische plekjes in Florence is 100% zeker de Ponte Vecchio. Deze brug is voor Florence wat ‘Manneke Pis’ voor Brussel is. De brug is vooral bekend vanwege zijn oude, Middeleeuwse bouw en omdat er tientallen juweliers op de brug gevestigd zitten. Ook de Ponte Vecchio is over de rivier de Arno gebouwd. Bijzonder is het beeld dat hier staat én de vele love locks die aan de brug gehangen worden.

6. Palazzo Vecchio

Waar de Ponte Vecchio is, daar kan het Palazzo Vecchio niet ver vandaan zijn. En dat klopt! Dichtbij de ‘oude brug’ staat het ‘oude paleis’, dat jarenlang als overheidsgebouw diende. Inmiddels is het een museum, met onder andere het dodenmasker van Dante in zijn collectie. Vóór het gebouw staan meerdere grote beeldhouwwerken, waarvan er één een replica is van Michelangelo’s bekende ‘David’,

7. Een ijsje van Venchi

Volgens de Italianen zelf kun je het lekkerste ijs in Florence krijgen bij Venchi. Venchi komt oorspronkelijk uit Turijn en heeft al jarenlang een naam die ze hoog houden. Je kunt hier ook terecht voor warme chocomel trouwens.

8. Kathedraal van Florence

Aan het Piazza del Duomo (Domplein) liggen zowel de kathedraal van Florence als het Baptisterium. Twee grote bezienswaardigheden in de stad, die een hoop toeristen trekken. De kathedraal van Florence kan onderdak bieden aan 30.000 gelovigen en is daarmee één van de grootste kerken ter wereld. Op bepaalde tijden kun je een kijkje in de kerk nemen; iets wat zeker een bijzondere gebeurtenis is.

9. Baptisterium

Een opvallend gebouw tegenover de kathedraal van Florence is het Baptisterium: het doopgebouw. Het interieur zou lijken op dat van het Pantheon in Rome, maar helaas hebben wij het gebouw niet van binnen kunnen bekijken.

Conclusie

In een dag kun je aardig wat bezienswaardigheden af in Florence. Ik moet eerlijk zeggen dat wij zó enthousiast waren, dat we niet eens geluncht hebben. Natuurlijk hebben we wel een ijsje gehaald ;). Wij bezochten de stad tussen 12.00 en 18.00 uur, omdat we (helaas) nog een flinke terugrit voor de boeg hadden. Dit lijkt kort, maar zoals je ziet hebben we de tijd goed gebruikt. Mocht jij zelf wat langer in Florence zijn, neem dan ook zeker de tijd om naar één van de vele tentoonstellingen te gaan!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *