Een kijk op station Luik-Guillemins

Hoewel ik geen fan ben van treinen en treinreizen, maakt dit station mij tóch intens gelukkig: station Luik-Guillemins. Misschien wel HET mooiste treinstation ter wereld. Het station in zijn huidige vorm bestaat sinds 2009. De architectuur is prachtig. Het station zelf is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt.

Santiago Calatra

Luik als stad bloeide op dankzij de industriële revolutie in de negentiende eeuw. In de jaren 50 van de twintigste eeuw werden de mijnen rondom Luik gesloten en betekende dat het einde van een economisch goede periode. Om een nieuwe tijd binnen te gaan besloot het stadsbestuur van Luik een ‘moderne kathedraal’ te laten bouwen. Geen kerk, maar een station. Een station met prachtige architectuur, die internationaal de aandacht moest trekken. Voor deze opdracht werd er een prijsvraag uitgezet. De Spaanse architect Santiago Calatra kwam als winnaar naar voren, met een open, transparant en vooral een héél wit bouwwerk.

Calatrava speelt continu met licht, ruimte en structuur en wil in zijn werk een brug slaan tussen bouwtechniek en (esthetische) architectuur. Net als zijn grote voorbeeld, de Finse architect en industrieel ontwerper, Eero Saarinen, houdt hij van simpele rationele, gebogen en ‘vegende’ structuren die zeer mechanisch en machinematig ogen. Al Calatrava’s werk ziet er op een positieve wijze schuin, krom, vloeiend en bewegend uit. De passagier voelt de ontwikkeling in de ruimte en lijkt opgeslorpt te worden in de heelal. (bron)

Station Luik-Guillemins

Anders dan het industriële karakter wat je in de rest van de stad terug ziet, is station Luik-Guillemins een futuristisch bouwwerk met een bijna niet-Belgisch karakter. En tóch past het precies bij Luik, alsof de stad zich het station vanaf dag één helemaal ‘eigen’ heeft gemaakt. Rondom het station hangt een positieve sfeer. Mensen zitten er in het zonnetje en kinderen spelen er met het water van de fonteinen, die voor het station aangelegd zijn. Om de omgeving meer kleur te geven – naast al dat wit -, heeft de stad veel groen geplant.

Dit station staat bij mij genoteerd als favoriete treinstation, ondanks dat ik niet eens zo gek ben op trein(reiz)en.
Als jij door deze foto’s scrollt, kan ik me bijna niet voorstellen dat je ook niet op slag verliefd wordt.

Ps. Mocht je ooit in Luik zijn, ga hier dan zeker eens een kijkje nemen!

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *