Lokrum: dit eiland in de buurt van Dubrovnik moét je zien!

Het is hét eiland van wilde pauwen en botanische tuinen. Vlak voor de kust van Dubrovnik ligt het te stralen in de Adriatische Zee. Een eiland waar niemand overnacht, omdat er ’s nachts mensen vermist zouden raken… Een spookeiland dus. Of een verhaal dat door de locals verteld wordt om vandalistische toeristen angst in te boezemen?

Dit eiland heet ‘Lokrum’. Een parel die nog redelijk onontdekt is. Hordes toeristen komen elk jaar weer naar Dubrovnik, maar slechts een enkeling pakt de boot naar Lokrum. Waarom je dat absoluut wél moet doen laat ik je hier zien. Want dit is geen eiland wat je over wilt slaan.

LOKRUM: PRACHTIG ‘SPOOKEILAND’ VOOR DE KUST VAN DUBROVNIK

Het eiland van Lokrum is bosrijk en magisch. Je bent even helemaal afgezonderd van het drukke Dubrovnik. Er heeft zich niemand gevestigd op dit eiland, want hoewel er twee huisjes staan is het al decennialang onbewoond. Alleen overdag vind je er mensen, met name is het hoogseizoen. Nadat de zon onder is, is het verboden om nog op het eiland te komen. Het verhaal gaat ook wel rond dat Lokrum een spookeiland is, waar ‘s avonds mensen verdwijnen… Of misschien is het wel een verhaal dat verspreid is door de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten en de lokale bevolking, om te zorgen dat er ‘s avonds geen afbreuk wordt gedaan aan het eiland. Wie zal het zeggen. Overdag ben je in ieder geval meer dan welkom op Lokrum.

HOE KOM JE ER?

Toeristen komen het makkelijkst op het eiland met een taxiboot (een retourtje naar Lokrum kost ongeveer 15 euro). De overtocht duurt zo’n 10 minuten. Er is op een opstap-/vertrekpunt bij de oude haven van Dubrovnik, aan de kant van de Ploce Gate (stadspoort).

ZO ZIET HET EILAND ERUIT

Lokrum is een beschermd natuurgebied, waar toeristen kunnen picknicken en/of zwemmen. Er is een klein restaurant aanwezig, samen met een bar en wat toiletten. Je moet dus je eigen (zwem)spullen meenemen als je hier naartoe gaat. Het eiland bestaat vooral uit bosrijk gebied en veel ruige rotsen. Een klein gedeelte van het eiland is bestemd voor naturisten. De grootste toeristentrekker is een natuurlijk warm zoutwaterbad. Als je niet wilt zwemmen kun je je overigens ook nog wel vermaken op het eiland. Wat er allemaal te vinden is:

  • botanische tuin
  • een oud benedictijns klooster
  • een overvloed aan pauwen*
  • een Game of Throne rekwisiet (de serie is hier deels opgenomen)

*Aartshertog Maximiliaan Ferdinand van Habsburg heeft in 1859 een herenhuis laten bouwen op het eiland en heeft daarbij een prachtige tuin laten aanleggen. Ook nam hij pauwen mee van de Canarische Eilanden en gaf hij deze dieren een thuis op Lokrum.

Handig om te weten

Lokrum is toegankelijk voor toeristen en locals tussen april en november. De eerste boot vanuit de oude haven van Dubrovnik vaart vanaf 09.00 uur en de laatste boot vaart om 19.00 uur terug vanaf het eiland. Het is niet toegestaan om te overnachten op het eiland.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *