Val Thorens: 9 dingen om te doen voor de niet-skiër(s)

Val Thorens is een Frans wintersportdorp en maakt deel uit van het grootste skigebied ter wereld: Les Trois Vallées. Je kunt er dagenlang skiën of snowboarden zonder verveeld te raken, maar wat kun je er eigenlijk doen als je niet kan of wil skiën? Ben je op zoek naar activiteiten die anders dan standaard zijn? Dan staat hieronder een inspirerend lijstje voor je!

Zo kan je bijvoorbeeld een blessure hebben die je ervan weerhoudt om op ski’s of een snowboard te gaan staan. Of misschien ben je zwanger en ligt je prioriteit deze keer niet bij het skiën of snowboarden… Wat kun je in zulk soort gevallen eigenlijk allemaal doen in Val Thorens om jezelf te vermaken? Naast het standaard advies dat je kunt gaan après skiën, zijn er gelukkig ook nog andere dingen te doen voor niet-skiërs in het meest sneeuwzekere gebied van Europa. Daarom 9 tips waar jij mee uit de voeten kunt!

1. Zorg voor een goede uitvalsbasis

Als je niet gaat skiën of snowboarden, zit je waarschijnlijk meer tijd dan de gemiddelde wintersporter in je appartement. Dan kun je maar beter voor een goede accommodatie zorgen waar je het naar je zin hebt. Mijn tip: zoek een appartement met een zwembad, waar je overdag kunt zwemmen (vraag van tevoren even naar de openingstijden). Ook fijn is een balkon op het zuiden. Zo kun je overdag op je balkon van het zonnetje genieten, als deze tenminste schijnt (met een beetje geluk doet ‘ie dat wel). Neem een stapel boeken mee en je laptop of spelcomputer en voilá. Jij hoeft je – in ieder geval niet de hele dag – te vervelen.

Geen zwembad? Een balkon op het zuiden is ook heer-lijk!

2. Roetsj van de langste sleebaan in Frankrijk: le Toboggan

Wil je wel met hoge snelheid naar beneden, maar doe je dit liever niet op een ski of een snowboard, dan is de Tobaggan een leuke aanrader. De Tobaggan is de langste sleebaan in Frankrijk en is hi-la-risch om een keer mee te maken. Kleed je goed aan, want gegarandeerd dat je een keer van je slee afknalt (no worries, ook dat overleef je wel). Ook handig: neem een skibril mee of een goede zonnebril, snowboots & handschoenen.

Kosten (laatste prijsupdate 2018):
’s middag tussen 12.15 en 16.00 uur: 15,50 euro
’s avonds tussen 16.45 en 18.00/18.30 uur: 23,50 euro (incl. wijn en kaas)

Je krijgt bij de Toboggan zelf een entreekaartje, een slee + een helm.

Durf je dit nog wel aan? Vergis je niet, ook dit kan met hoge snelheid ‘ineens’ naar beneden gaan! 🙂

That’s me: klaar om met hoge snelheid naar beneden te sleeën!

3. Bezoek als voetganger de Cime Carron met fan-tas-tisch uitzicht!

Vanuit Val Thorens kun je de liften de Cairn (gratis), de Caron en de kabelbaan Cime Carron nemen richting de gelijknamige bergtop Cime Carron. Je koopt je kaartje voor de heen- en de terugweg bij de Caron. Boven wordt je getrakteerd op een 360° uitzicht over meer dan 1000 Franse, Zwitserse en Italiaanse bergtoppen.

Kosten (laatste prijsupdate 2018):
Alleen ’s ochtends en ’s middags toegankelijk: 21,40 euro (voor de heen en terugweg)

Om op de Cime Carron te kunnen komen moet je vanaf het centrum van Val Thorens
twee bakjesliften nemen en uiteindelijk nog één grote lift (zie hieronder)

Maar dan sta je uiteindelijk ook wel on top of the world! Met bijbehorend uitzicht

4. Zet Val Thorens eens (op een andere manier) op de foto

Naast de standaard ski en snowboardfoto’s kun je ervoor kiezen om Val Thorens eens op een andere manier op de foto te zetten. Wandel rond in het dorp en zoek naar leuke invalshoeken voor mooie foto’s.

Als je zomaar een rondje gaat wandelen, kom je allerlei taferelen tegen…

Of probeer Val Thorens eens ’s avonds op de foto te zetten
(ik probeerde dit zelf ook met een lange sluitertijd & dit was het resultaat)

5. Zoek een mooie wandelroute uit

In Val Thorens zijn verschillende mooie wandelroutes uitgestippeld voor niet skiërs. Wil je liever niet helemaal alleen aan een wandeling beginnen, dan kun je er ook voor kiezen om met een groep te gaan sneeuwschoenwandelen of te gaan langlaufen (beide tegen betaling). Onder leiding van een gids wordt je dan meegenomen door het winter wonderland van Val Thorens.

6. Ga met een sneeuwscooter de berg op

Bij het kruispunt en tegelijkertijd het centrum van Val Thorens (waar ook de Centre Sportif zich bevindt) kun je bij de Ski Doo hut een sneeuwscooter huren. Deze vertrekken ’s avonds om 17.30 uur, 18.45 uur en 20.00 uur. Je hebt wel een geldig rijbewijs nodig, samen met ‘normale schoenen’ (geen snowboots) en handschoenen. De bestuurder moet minimaal 18 jaar oud zijn en de passagier minimaal 8 jaar oud.

Kosten (laatste prijsupdate 2018):
Voor één sneeuwscooter betaal je 130 euro. Hier kun je met twee personen op. Je kunt ook alleen mee, tegen een prijs van 65 euro. Dan kom je bij iemand anders achterop te zitten.

Sneeuwscooters zien er altijd alleen al onwijs gaaf uit!

7. Maak een sledetocht met husky’s

Een sledetocht met husky’s staat op veel mensen hun bucketlist. Gelukkig hoef je er niet ver voor te reizen, want ook in Val Thorens kun je zo’n bijzondere tocht boeken!

8. Paragliden boven besneeuwde bergtoppen

Met paragliden vlieg je zo vrij als een vogel over het dal waar Val Thorens in ligt. Tegelijkertijd geniet je van een fenomenaal uitzicht over verschillende bergtoppen. Paragliden is de meest toegankelijke vliegsport die er bestaat, dus iedereen kan het doen. Samen met een instructeur ga je de lucht in. De enige voorwaarde is dat je niet zwaarder dan 100 kg mag zijn.

9. Boek een bowlingbaan!

Wil je ’s avonds of overdag iets leuks doen met een groep? Dan kun je in Val Thorens ook bowlen! Zeker bij slecht weer is dit een leuke tijdsbesteding. Let alleen wel een beetje op de drankjes, want voor één biertje betaal je op de bowlingbaan 5 euro (laatste prijsupdate 2018)!

Gespot: de bowlingbaan!

Bonustip: in het Centre Sportif van Val Thorens is een zwembad te vinden, samen met een Kid’s Playground. Ideaal voor als je zelf actief wil blijven overdag of er met de kleintjes op uit wil.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *