Verona is een aangename verrassing voor iedereen die de stad bezoekt. Het oude centrum is het decor geweest van het liefdesverhaal van Romeo & Julia, maar heeft nog veel meer te bieden. Toen wij aan het zuiden van het Gardameer kampeerden, brachten we een (dag)bezoekje aan Verona.

Bezienswaardigheden

Arena van Verona: operatheater

De Arena van Verona heeft heel wat weg van het Colosseum in Rome, maar is eigenlijk zélfs ouder dan degene die in Rome staat. Deze Arena is voltooid in het jaar 30 na Christus. Er zijn eeuwenlang spelen opgevoerd die door heel Italië bekend waren. En nog steeds doet de Arena dienst als toneel voor verschillende (opera) voorstellingen.

Als bezoeker kun je alleen een kijkje binnenin nemen als je een kaartje koopt. Toch is dat zeker de moeite waard. De arena is vrijwel nog helemaal intact – op de bovenste ring na.

Piazza Brà: groene oase midden in de stad

Voor de Arena van Verona ligt Piazza Brà. Een groen stukje stad in Verona, waar de lokale bevolking rustig in het zonnetje op bankjes zit. Hier kun je uitrusten, genieten van het uitzicht of je gewoon zomaar een tijdje staren naar de bijzondere fonteinen. Om het Piazza heen zitten vele verschillende restaurants en cafés.

Er wordt gezegd dat Piazza Brà het grootste plein in Verona is, en misschien zelfs wel van heel Italië.

Het Stadhuis van Verona

Het stadhuis van Verona is een praaltje om naar te kijken. Wat je er precies moet doen als toerist? Eigenlijk helemaal niets. Maar dat maakt hem niet minder mooi of aantrekkelijk voor het oog.

Het huis & balkon van Julia

Misschien wel hét meest toeristische plekje in de stad: het balkon van Julia. Toch moét je er eigenlijk wel heen als je in Verona bent. Het is een klein doodlopend straatje verscholen achter een smal portiek. Er liepen hordes toeristen, dus ik heb even snel gegluurd en ben weer weg gegaan. In ieder geval kun je een foto nemen op het balkon. Ik nam gewoon een foto vanaf de straat. Want laten we eerlijk zijn: Romeo en Julia hebben nooit ‘echt’ bestaan. Maar wie fan is van mierzoete romantiek in Italië kan hier wel zijn/haar (liefdes)geluk zoeken, althans zo wordt het beloofd.

Bijzonder is dat veel mensen hun liefde hier vereeuwigen door een briefje op een kauwgommuur te plakken. Zelfs pleisters worden gebruikt voor liefdesuitingen. Romantisch, toch?

Eerlijk is eerlijk: er zijn leukere dingen te beleven in Verona, maar tóch moet je dit even gezien hebben! 😉

Piazza delle Erbe

Één van de leukste dingen aan Verona vond ik Piazza delle Erbe. Een bruisend plein met een gezellig toeristisch(?) marktje! Marktstalletjes verkopen hier vers fruit, groenten en verschillende souvenirs. Vlakbij het plein vind je de 83 meter hoge Torre dei Lamberti. Deze toren geeft een prachtige uitkijk over de stad!

Ponte Pietra

Net zoals Florence de Ponte Vecchio heeft, zo heeft Verona de Ponte Pietra: de meest bekende brug van de stad. Ook deze brug wordt gebruikt als liefdesmekka, waar verliefde stellen hun liefde vereeuwigen met slotjes.

De Ponte Pietra buigt over de rivier de Adige. Vanaf de brug kijk je mooi over het water uit naar het heuvellandschap rondom Verona.

Kijk omhoog <3

Verona is een stad die opgebouwd is onder de invloed van Romeinen, maar later doorgebouwd is met invloeden uit de Renaissance. Ook de Oostenrijkse en Franse invloeden vind je door de hele stad terug. Hoe je dit het best ziet? Door omhoog te kijken. Op elke hoek van elke straat zitten wel enkele bijzondere bouwelementen ‘verstopt’.

Dit mag je niet overslaan

Ristorante Greppia

Wat me het meest is bijgebleven van Verona is het fijne, bijzondere restaurant waar we geluncht hebben: Ristorante Greppia. Lieve Italiaanse mensen die – overduidelijk – vol passie eten voor hun gasten bereiden en dit met liefde opdienen. Echt Veronees! Wij aten hier een lunch en dat was er zeker één die in de top 3 van mijn hele (lunch)leven komt te staan. Alleen daarom zou ik al graag weer een keer terug willen…

Winkelen in Verona

Winkelen in Verona is een verademing. De meeste grote merken vind je in de winkelstraten van Verona terug. Wat ook opvalt is dat ze veel winkels voor kinderen hebben, waarvan o.a. een Disney store!

 

Verona is een heerlijke stad om eens een dag doorheen te wandelen. Wat betreft de grootte van de stad leent Verona zich daar dan ook uitstekend voor. Ben jij wel eens in Verona geweest?

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *