Wanneer kun je het beste Venetië bezoeken?

Als je nog nooit in Venetië bent geweest vraag je je wellicht af wanneer je het beste Venetië kunt bezoeken. In welke maand, op welke dag, et cetera. Venetië is een toeristische hotspot. Het is een droomstad met een romantisch karakter. Toch is dit geromantiseerde uiterlijk soms een bedriegelijk voorkomen van een stad dat kampt met talloze problemen. Zelf heb ik Venetië inmiddels twee keer mogen bezoeken: de eerste keer eind zomer en een andere keer in hartje zomer. Daarbij is een bezoek in hartje zomer zeker GEEN aanrader – kan ik je vertellen.

Venetië stinkt in de zomer. Het is er véél te druk en door de dieselmotoren van de vele watertaxi’s en motorboten is de lucht ernstig vervuild. Één dag in Venetië in juli leverde mij een oververhit hoofd, een chagrijnig humeur én een fikse longontsteking op. Enigszins ontgoocheld vertrok ik dan ook uit wat een droomstad had moeten zijn.

Het weer

Als het grootste gedeelte van Europa vakantie viert, wordt Venetië overspoeld met toeristen. In de zomermaanden juni, juli en augustus is het er heet (niet warm, maar HEET) én benauwd. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in die maanden tussen de 25 en 28 graden, met uitschieters tot soms wel 36 tot 38 graden.

De wintermaanden daarentegen (december, januari en februari) zijn een stuk koeler, met een gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 0 en 10 graden. Vooral in de koudere maanden is er vaak hoog water in Venetië, waardoor het San Marco plein regelmatig onderloopt. Tenzij je in je kaplaarzen op het centrale plein van Venetië wilt gaan staan dansen, is deze periode dus helaas ook niet de meest optimale.

Wat overblijft is het voorjaar en het najaar. Om precies te zijn, zijn dat de maanden:

Maart, april, mei, september oktober en november. Er wordt gezegd dat eind april/begin mei (buiten de vakanties om) en begin oktober qua temperatuur precies goed zijn: niet te warm en niet te koud.

Carnaval

Elk jaar wordt er in februari en/of maart het Carnaval van Venetië gevierd. Zo’n beetje gelijktijdig met onze carnavalsviering. Dit evenement is één van de meest bijzondere feesten ter wereld en levert altijd een kleurrijk straatbeeld op. Mocht je dit een keer mee willen pikken, dan zul je het moeten doen met iets koudere temperaturen, maar dat is het driedubbel waard lijkt mij zo.

Conclusie

De beste reismaanden zijn dus:

  • Februari ( met carnaval)
  • April/mei
  • September (einde van de maand)
  • Oktober

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *